fredag 9 september 2016

Lampor på plats

I veckan kom ett stort paket innehållande två superfina lampor från Bestlite. Velade länge innan jag till sist bestämde mig. Nu känns det som rätt beslut och köket blev med ens mer ombonat. Vi har länge saknat mysbelysning. Att kunna tända upp under mörka höstkvällar är nu en möjlighet. Tidigare har vi haft fläktlampan som kvällsbelysning.

Mässingen ger mer värme till köket som annars har rostfria detaljer. Lägger man till gult eller guld/mässing mjukar det upp vilket gör att det inte känns kalt.
Har börjat läsa lite om feng shui. Tycker att det är spännande hur olika färger påverkar varandra. Kika längre ner i inlägger för att lära dig lite om feng shui!

Lamporna är från ett av mitt favoritmärke, bestlite. Har dessa lampor sedan tidigare i vårt kontor och sovrum.
Jag köpte mina kökslampor hos Luksus Lamper.












Lampa från Lokus Lamper (bestlite) och kruka från Lantlivinredning. 

 

Feng shui och de fem elementen

Enligt feng shui är all materia uppbyggd av de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. Förändringar i naturen uppstår i samspel mellan dessa element. Alla elementen påverkar oss människor. När det är balans mellan de olika elementen, känner du dig väl till mods och när det råder obalans kan det kännas obehagligt.


Trä

Träets energi rör sig uppåt och utåt. Trä står för öppenhet, expansion, tillväxt och tankar som förvandlas till handling och tålamod. För mycket träenergi kan göra dig otålig, medan för lite kan få dig att känna att du inte utvecklas. Du hittar träelementet i trämöbler, träpanel, takläggning och golv, växter inomhus och utomhus, tyger som är växtbaserade, t ex bomull och linne, tavlor, tapeter, tyger som föreställer växter, blommor och annat organiskt. Även former som liknar pelare, stolpar och ränder. Färger som innehåller träelement är gröna och mellanblå toner.

Eld

Eldens energi är livlig och pulserar åt olika håll. Elden förknippas med röda färger och med våra känslor. Eldens kvaliteter är dynamik, energi, entusiasm, kreativitet, självsäkerhet och förmågan att leda människor. För mycket eldenergi kan leda till otålighet, aggression, impulsivitet eller för mycket ambition. För lite eld kan göra att du tappar entusiasm, värme och motivation.
Du hittar elementet eld i alla typer av ljus (lampor, levande ljus, eldstäder etc), husdjur, allt som kommer från djur (ben, fjädrar, ull med mera), konst eller prylar som föreställer sol, ljus och eld, trianglar och pyramider. Alla röda toner är färger som innehåller eld.


Jord

Jordenergin är samlad och riktad neråt. Jord är en stabil energi som står för mognad. Positiva egenskaper hos jord är medkänsla, uppriktighet och hänsyn, praktiskt handlag, organisationsförmåga, stabilitet och sensualism. För mycket jordenergi kan göra dig alltför konservativ och seriös. För lite kan leda till att du tappar fotfästet.
Jorden hittar du i tegel, kakel och keramik, konst som visar tomma landskap, öknar och fält, långa tomma ytor, fyrkanter och rektanglar. Färgerna är bruna, gula och jordfärgade toner.


Metall

Den här energin rör sig inåt och är sammandragande. Symbolen för metall är ett cirkelformat kretslopp. De positiva egenskaperna är koncentration och beslutsamhet. För mycket metallenergi kan leda till en oförmåga att kompromissa och byta riktning i livet. Tvärtom kan leda till svaghet och obeslutsamhet.
Metallenergi finns i metaller, stenar, oslipade kristaller, konst och föremål av metall, cirklar, ovaler och bågar. Metalliska färger är vitt i alla toner och ljusa pasteller.


Vatten

Vattenenergin rör sig sakta framåt och står för tystnad och mörker. Vattnet kan ge oss insikter om våra liv. Vattnet stimulerar andlighet, mystik, självkänsla och kontakt med högre makter. För mycket vatten gör att vi inte hittar någon struktur i våra liv. För lite kan göra oss passiva och framkalla ångest och en svårighet att hantera stress.
Vattenenergins färger är mörka, som till exempel mörkblått och mörkgrått, och formerna är oregelbundna. Du hittar vattnets energi i alla arrangemang och konstverk med vatten, reflekterande ytor, kristall, glas och speglar.

(Text hämtad från  http://nordsjoidedesign.se/inspiration/feng-shui/feng-shui-och-de-fem-elementen/).

Inga kommentarer: